4. Loslaten en realiseren: bewegen

 

Alleen al door bewustwording en acceptatie van uw patronen, zult u merken dat bepaalde reacties verminderen. Omdat ze niet meer automatisch gaan en opeens hun zin lijken te hebben verloren.

 

Een belangrijke volgende stap is bewustwording dat u uw patronen niet bent maar hebt. Met behulp van bijvoorbeeld mindfulness of ademhalingstechnieken ontwikkelt u uw eigen innerlijke waarnemer. Met mindfulness bent u opmerkzaam op wat er in u gebeurt zonder dat u er een oordeel over heeft of in actie komt. Dit doet u - heel kort gezegd - door uw ademhaling te volgen tot diep in uw buik. Hierdoor is uw aandacht op uzelf gericht. Ook bent u in het volgen van de ademhaling geheel in het hier en nu.

U neemt nu waar wat er komt. Gedachten komen op, lichamelijke sensaties dienen zich aan en u voelt emotie. U doet niets. U erkent de sensatie, gedachte of emotie en laat deze gaan. Omdat u er geen energie in stopt verdampt als het ware de emotie, gedachte of sensatie. Gaandeweg ziet u wanneer uw patroon in actie schiet en nu heeft u de keuze: erin mee gaan of niets doen. Deze weg is een van de twee hoofdwegen van ontwikkeling: loslaten ofwel de via negativa. Wilt u zich verdiepen in mindfulness, dan raden wij u een van de vele boeken of cursussen aan. 

 

De andere hoofdweg van persoonlijke ontwikkeling is realiseren of verbeelden van het gewenste, ofwel de via positiva. Deze weg maakt gebruik van positieve ervaringen die u heeft of gaandeweg opdoet. Ervaringen van geluk of welbevinden, enorme rust die u ervaart waanneer uw patronen even 'uit' staan, verbeelding van de gewenste ervaring of gemoedstoestand - voor iedereen anders - die kunnen gebruikt worden om een positieve beweging te creeren. Ook hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. 

 

Beide wegen zijn belangrijk voor iedereen, maar moeten afhankelijk van de situatie worden ingezet. Voor sommigen is de weg van het loslaten gemakkelijker, voor anderen die van het verbeelden of realiseren. 

 

Zoals gezegd is uw persoonlijke ontwikkeling nu een kwestie van maatwerk. Mocht u hierbij ondersteuning of advies wensen, dan bieden wij dat graag!  Meer informatie vindt u op www.enneawise.com. Of mail ons via info@enneawise.com