2. Bewustwording

 

Met behulp van de ELO heeft u vastgesteld welk type op u van toepassing is. Hiermee is het niet klaar; het begint nu pas. De vraag is nu hoe het patroon van uw type precies uitwerkt bij u. U herkent de automatische patronen van een type en gaat nu uitzoeken hoe dat patroon bij u specifiek werkt. Welke zaken triggeren u? Wat is uw (automatische)

reactie? En wanneer u dit ziet, er nu echt iets aan gaat doen, wat werkt dan opeens tegen in uw systeem (verdedigingsmechanisme)? Kortom, nu uw type helder is, bent u toe aan verdere verkenning van hoe u in elkaar zit.

 

De kennis van de types, in het bijzonder uw eigen type, helpt hierbij. Neemt u zichzelf eens een tijdje onder de loep. Simpelweg door te registreren wanneer 'het' weer gebeurt - de actie, waarvan u weet dat die moet gebeuren, maar waar u op de een of andere manier niet toe komt; de irritatie, die u regelmatig voelt in een bepaalde situatie of bij een bepaald persoon; de situatie, die u maar niet onder de knie krijgt; dat gedrag wat u zelf als hinderlijk ervaart - .

 

De eenvoudigste manier om dit te doen is door er bij stil te staan wanneer het u opvalt dat een bepaald patroon van actie en reactie plaatsvindt. Of door aan het einde van de dag deze nog eens door te nemen voor uzelf met de vraag in gedachten welke opmerkelijke gebeurtenissen er waren voor u en hoe deze precies in elkaar staken (triggers, reactie en emotie). Uzelf bevragend over de diepere oorzaken van uw reacties en patronen, verwerft u gaandeweg meer inzicht in uw persoonlijkheid.

 

Als gezegd, zijn de genoemde aspecten van het ontwikkelingsproces geen volgtijdelijke. Een neutrale basishouding tijdens het proces helptu bij uw bewustwording. Zie hiervoor 1. Basishouding.