Inleiding

 

De enneagramtypes beschrijven diepere drijfveren en patronen. Die zijn aan de buitenkant niet te zien, en dus kunt u alleen zelf echt vaststellen welk type het beste bij u past, dat wil zeggen het beste beschrijft hoe u in elkaar zit. Nadrukkelijk gaat het bij het onderscheiden van enneagramtypes dus niet om gedrag, maar om de drijfveren onder dat gedrag.

Hoe doe ik dat?

  1. U doet bijgaande test. Deze stelt u in staat de drie voor u meest passende enneagramtypes te selecteren. Houdt hierbij in gedachten, dat juist de betekenis van woorden voor u en de drijfveren eronder, u de weg wijzen naar uw enneagramtype. NB Op het internet zijn veel tests te vinden. De betrouwbaarheid hiervan is meestal niet vastgesteld.
  2. U leest de beschrijvingen van de 9 types. Wanneer u twijfelt tussen types, geeft vaak de basisovertuiging van een type - dus de diepere reden waarom u dingen doet, voelt of denkt - een goed aanknopingspunt. Houdt u hierbij in gedachten dat niet het gedrag, maar de drijfveren eronder de discriminerende factoren zijn tussen de types.
  3. Alternatief: Wend u tot een gekwalificeerd enneagram-trainer voor een typerings-interview. Dit is de meest zekere weg, omdat u in gesprek samen naar de drijfveren onder gedrag en kenmerken kunt zoeken. Hierdoor vermijdt u de verwarring die door verschillend woordgebruik kan ontstaan. Gekwalificeerde trainers vindt u op www.enneawise.com en via info@enneawise.com.